Bilişim Suçları ve Cezaları Nelerdir?

Bilişim Suçları ve Cezaları Nelerdir?

Bilişim Suçları ve Cezaları Nelerdir?

Siber suçlar ismiyle de anılan bilişim suçları kapsamında geçen suçlar, tablet, telefon ya da bilgisayarla ya da pos makinesi gibi alışveriş araçlarını kullanarak elektronik ortamda işlenen suçlar bulunmaktadır. Bilişim suçu, diğer bir şekilde internet suçu, bilgisayar suçu gibi terimlerle de ifade edilebilir. Bilginin teknolojik aletler aracıyla aktarılmasına bilişim, bu aletlerle işlenen suçlara ise bilişim suçu ismi verilir. Bilişim suçları kapsamında şunlar bulunmaktadır:

"Teklif Alın" butonuna tıklayarak, internetten kaldırtmak istediğiniz içeriklerle ilgili birkaç saat içerisinde teklif alabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi arayacaktır.

Distile olarak 2010 yılındanbu yana online itibar yönetimi konusunda uzmanlanmış bir ajansız, kontrolü tekrar elinize almak için doğru yerdesiniz.

Size 24 saat içerisinde bir fiyat teklifi verebilmemiz için teklif formunu doldurmalısınız.

Kalıcı bir çözüm için yüzlerce kurum ve kişi tarafından güvenilen, kanıtlanmış sürecimizden yararlanın.

Hemen teklif alın
  • Yasak bir cihaz ya da programın izin verilmemesi rağmen kullanılması,
  • Bilişim sistemine girerek bilişim suçu işleme,
  • Banka ya da kredi kartlarının kötü amaçlar kapsamında kullanılması,
  • Sistem ile ilgili suçlar; Örneğin sistemi engelleme, yok etme, değiştirme gibi suçlar bu kapsama girmektedir.

Şimdi bu suçları kısaca açıklamaya çalışalım;

Bilişim Sistemine Girme Suçu ve Cezası

Bilişim Suçları ve Cezaları Nelerdir?

Bilişim sistemine izinsiz bir şekilde girmek suçtur. Örneğin bir kimsenin facebook, twetter gibi sosyal medya hesaplarına o kişinin izni olmadan şifresini kırarak ya da güvenlik önlemlerini devre dışı bırakarak girme bilişim suçudur. Bilişim sistemine girme suçunu ispatlamak için Ip adresi tespit edilir. Buradan suçu işleyen kişi tespit edilir. Bu suçun cezası bir yıla kadar hapis ve para cezasıdır.

Bilişim Sistemini bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme suçu ve cezası

Buna göre kişinin bilgisayarına ait olan bilgilere girilerek bu bilgilerin kişinin izni olmadan bozma, verileri yok etme ve erişilmez kılma bu suç kapsamındadır. Örnek verecek olursak birinin instagram hesabına girip o kişinin hesabında yer alan bilgilerin silinmesi. Bu suçu işleyen kişi ya da kişiler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanır.

Banka, Kredi ve Kamu Kurumuna Ait Bilişim Suçları

Sistemi engelleme, bozma, bilgileri değiştirme ve yok etme gibi yasa dışı işleri bir banka veya kamu kurumu üzerinden yapma suçudur. Bu suçu işleyen kişiler 9 aydan 4.5 yıla kadar çıkan hapis cezası işlemleriyle karşılaşır.

Haksız Çıkar Sağlama Yoluyla Bilişim Suçları

Sistemi engelleme, bozma, değiştirme gibi durumlarda kişi buradan haksız kazanç sağlamak için bu işi yapıyorsa bu suçu işlemiş olur. Haksız çıkar sağlama yoluyla bilişim suçlarının cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Aynı zamanda 5 bin güne kadar para cezasına çarptırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir