İnternette Telif Haklarını Korumanın Önemi

İnternette Telif Haklarını Korumanın Önemi

İNTERNETTE TELİF HAKLARINI KORUMANIN ÖNEMİ…

1995 ve 2001 yıllarında yeniden düzenlenen 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na (FSEK) göre; bilgisayar programları ve hazırlık aşamasındaki tasarımları, sözlü ve sözsüz tüm sahne eserleri, müzik çalışmaları ve sinema filmleri, başka bir esere dayanarak yapılan uyarlamalar, resim, fotoğraf, karikatür, desen ve hat işleri, heykel çalışmaları, moda ve tekstil işleri ve grafik çalışmaları telif hakları kapsamında koruma altına alınmıştır. FESK 1. maddeye göre tüm bunlar “eser” olarak, bu eserleri hazırlayanlar da “yaratıcı” olarak kabul edilir ve telif haklarının ihlali halinde tazminat ve yasaklama davaları ve ceza hükümleri uygulanır. Kanunun 52.maddesine göre; sadece yaratıcı, eserini umuma açmaya yetkilidir.

"Teklif Alın" butonuna tıklayarak, internetten kaldırtmak istediğiniz içeriklerle ilgili birkaç saat içerisinde teklif alabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi arayacaktır.

Distile olarak 2010 yılındanbu yana online itibar yönetimi konusunda uzmanlanmış bir ajansız, kontrolü tekrar elinize almak için doğru yerdesiniz.

Size 24 saat içerisinde bir fiyat teklifi verebilmemiz için teklif formunu doldurmalısınız.

Kalıcı bir çözüm için yüzlerce kurum ve kişi tarafından güvenilen, kanıtlanmış sürecimizden yararlanın.

Hemen teklif alın

bilisim-suclari

Ancak günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak hızla yayılan internet ve bağlantı hızlarının artması, internet üzerinden telif haklarının ihlal edilmesini çok kolaylaştırmakta ve gün geçtikçe de bu problem büyümektedir. Telif haklarının bu kadar özenle korunmasının, internetin “açık” yapısına zarar vereceği düşünülse de, bir “eser”i yaratabilmek için harcanan zaman, para ve beyin gücü hesaba katıldığında, eserinizi ve telif haklarınızı korumanın önemi daha iyi anlaşılır. Telif haklarının korunmadığı durumlarda, bilim ve sanatın gelişmesi mümkün değildir.

telif-haklari1

Dünyada Bern, Roma ve Cenevre Anlaşmaları, Universal Telif Hakları Anlaşması, WIPO Düşünce Hakları Anlaşması ve Phonograms Anlaşmaları ile koruma altına alınan telif hakları, Türkiye’de de ihlal edilmesi halinde Bilişim Suçları kapsamında değerlendirilmekte ve cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir